Turkiksen hoito

Arkikäyttö

Turkistuotteet ovat helppohoitoisia, mutta kannattaa kuitenkin pitää muutama vinkkiä mielessä:

Vaikka vesieläinten turkis (minkki, majava, hylje, piisami) kestää hyvin kosteutta, ei kannata päästä tuotteesi läpimäräksi, koska silloin nahka voi kutistua ja kopristua. Märkä tuote on käsiteltävä hellävaraisesti ja kuivattava huoneenlämmössä.   

On suositeltavaa käyttää nahkarasvaa silloin tällöin nappanahkatuotteesi, esim. rukkasten kämmenosaan. Näin tuote pysyy notkeana, ja ylläpidät sen elinikää ja vedenpitävyyttä. 

Turkis kellastuu auringonvalossa, niin on suositeltava pitää tuotteesi pimeässä ja kuivassa tilassa kun se ei ole käytössä. 


Varastointi

Turkistuotteet säilyvät parhaiten ripustamalla väljässä tilassa; rukkasille ja lakille riittää myös tasainen ja tilava hyllypaikka.  Pidempään säilytykseen kannattaa täyttää turkislakin kupu esim. sanomalehdillä, niin muoto pysyy ryhdikkäänä. Turkeille on tärkeä, että henkari on tarpeeksi iso ja leveä, täyttäen olkapäästä olkapäähän. 

Säilytystilassa tärkeintä on kuivuus, pimeys, ja raikkaan ilman kierto.  Näin ei suositella ullakko eikä kellari, vaan tavallinen väljä kaappi valolta suojattuna.  Ei myöskään suositella pukupussien pitkäaikaista käyttöä, ellei kangas ole hyvin hengittävä tai on mahdollista jättää pussi alhaalla auki.  

Puhdistus (ks. turkiksen suoristus ohjeet alla) on suositeltava ennen pitkäaikaista säilytystä.


Puhdistus & Huolto

Tahrojen poisto (myös rasvatahrat, esim. huulipuna): Paras kotikonsti on varovasti pyyhkiä tahra Sinolilla kosteutetulla talouspaperilla tai kangaspalalla.  Sinoli sopii myös värjätyille turkiksille, ja haju haihtuu nopeasti. Turkistuote on käsiteltävä varovasti, ja ei saa kastella nahka, jottei tule "kuplaa."  Bensiiniä ei kannata käytä (liian rasvaista), ja asetonia vain hyvin varovasti (liian vahva).  

Turkiksen suoristus / painomien poisto: Käytä suihkepulloa (jossa vettä) ja kevyttä harjaa, esim. hiusharjaa. Kostuta kevyesti suihkepullolla, ja harja vastakarvan sunnassa. Anna hetken kuivua, sitten harja karvan oikeaan suuntaan. Paras tulos saavutetaan kun puhalletaan hiustenkuivaajalla yhtä aikaa. 

Sähköisyyden poisto: (erityisesti hyvä talvella tai pitkän säilytyksen yhteydessä) Lisää hieman Comfort tai vastaava huuhteluainetta suihkepulloon veden sekaan.  Harja kuten "turkiksen suoristus" kohdalla.